Berita  | Dunia

Penduduk bingung ribuan cengkerik 'mengerumuni' Mekah

Penduduk bingung ribuan cengkerik 'mengerumuni' Mekah
Satu pasukan pembersihan khas dilantik untuk menangani masalah berkenaan. - Twitter
MEKAH: Ribuan cengkerik 'menyerang' kota Mekah dan Masjidil Haram memaksa operasi pembersihan ke seluruh bandar itu dan menyebabkan penduduk bingung dengan fenomena tersebut.

Pengguna media sosial berkongsi imej serangga itu yang turut dilihat memenuhi sekolah dan kedai-kedai, malah turut mengganggu mereka yang melakukan ibadah.
Dr Jacky Judas, pengurus dan penasihat saintifik biodiversiti daratan di World Wildlife Fund (WWF) berkata, ini merupakan kali pertama dia menyaksikan fenomena sedemikian.

"Ini mungkin disebabkan satu kumpulan besar yang berjaya melepaskan diri dari satu kawasan tertutup, atau mungkin terdapat keadaan tertentu yang menyebabkan ia membiak dengan banyak," kata Judas.

Pihak berkuasa dalam satu kenyataan memaklumkan mereka sudah melantik satu pasukan pembersihan khas untuk menangani masalah berkenaan.Tag: Mekah, media sosial, operasi, cengkerik, pembersihan, Masjidil Haram, World Wildlife Fund


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.