Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Pengguna India hilang keyakinan susulan kelembapan pertumbuhan ekonomi, peluang pekerjaan

Pengguna India hilang keyakinan susulan kelembapan pertumbuhan ekonomi, peluang pekerjaan
Logo Reserve Bank Of India (RBI), bank pusat India, dilihat di ibu pejabatnya di Mumbai, India, 6 Jun, 2019. REUTERS
MUMBAI: Pengguna India kini hilang keyakinan susulan kelembapan pertumbuhan ekonomi apabila indeks Mac Bank Pusat negara itu mengukur kejatuhan sentimen kepada 97.3 berbanding 104.6 bagi Mei.

Survei keyakinan pengguna itu, yang dijalankan di 13 bandar di seluruh negara berdasarkan maklum balas daripada sejumlah 5,245 isi rumah dan dikeluarkan pada lewat Khamis malam, menunjukkan bahawa kadar optimisme adalah lebih 100 manakala pesimisme di bawah tahap tersebut.
Pada Mac 2019, indeks situasi semasa memasuki kadar optimistik selepas jurang dua tahun namun ia kini kembali kepada pesimisme.

Indeks jangkaan masa depan turut merosot daripada kadar paling tinggi 133.4 dalam bulan Mac kepada 128.4 pada Mei, yang menunjukkan tahap optimisme semakin lemah dalam jangka masa terdekat. 
"Tahap keyakinan yang semakin lemah adalah disebabkan terutamanya oleh kemerosotan sentimen dalam situasi ekonomi dan peluang pekerjaan," menurut bank pusat itu.

-- BERNAMA





Tag: ekonomi, India, bank, kelembapan, pertumbuhan ekonomi, indeks Mac, Bank Pusat, isi rumah, kadar optimisme, kemerosotan sentimen, peluang pekerjaan, tahap keyakinan



Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.