Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Pesawat terbesar dunia lulus ujian, berjaya terbang buat kali pertama

Pesawat terbesar dunia lulus ujian, berjaya terbang buat kali pertama
Kapal Terbang Stratolaunch telah berlepas sebelum pukul 7 pagi di Pelabuhan Angkasa Udara Mojave (MASP) dengan mencapai kelajuan maksimum 189 mph pada ketinggian 17,000 kaki, pada Sabtu - Gambar Reuters
LOS ANGELES: Kapal terbang yang digelar terbesar di dunia, Stratolaunch telah berjaya diterbangkan buat pertama kalinya.

Kapal terbang itu terbang selama dua jam setengah merentasi padang pasir Mojave, di utara Los Angeles, Amerika Syarikat.

Stratolaunch berlepas sebelum pukul 7 pagi waktu tempatan di Pangkalan Udara dan Angkasa Mojave (MASP) dengan mencapai kelajuan maksimum 189 batu sejam pada ketinggian 17,000 kaki, pada Sabtu.

Penerbangan ujian itu bertujuan untuk menguji prestasi dan pengendalian pesawat.
Ia menandakan satu kejayaan besar dalam industri penerbangan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Stratolaunch, Jean Floyd, penerbangan telah meningkatkan lagi misi syarikat itu untuk memberikan alternatif yang fleksibel kepada sistem pelancaran pesawat.
Tambahnya, dia sangat berbangga dengan pasukan Stratolaunch dengan hasil yang mereka perolehi.

"Kami sangat berbangga dengan pasukan Stratolaunch, kru penerbangan hari ini, rakan kongsi kami di Composite Scaled Northrup Grumman dan Pangkalan Udara dan Angkasa Mojave," katanya.


Tag: pesawat, penerbangan, Stratolaunch, pesawat terbesarKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.