Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

PM Britain saran pakai pelitup mulut dan hidung di tempat tertutup

PM Britain saran pakai pelitup mulut dan hidung di tempat tertutup
Pemakaian pelitup mulut dan hidung telah diwajibkan di Scotland, sejak minggu lalu. - REUTERS/Flavio Lo Scalzo
LONDON: Perdana Menteri Britain, Boris Johnson menyarankan agar semua pihak memakai pelitup mulut dan hidung walaupun ketika berada di tempat tertutup sebagai langkah pencegahan penularan wabak COVID-19.

Johnson berkata, kerajaan juga akan membuat pengumumkan dalam masa terdekat sama ada langkah itu akan diwajibkan atau sebaliknya.
Bercakap kepada pemberita  semasa lawatan ke Perkhidmatan Ambulans London, Johnson berkata, pemakaian pelitup mulut dan hidung adalah langkah terbaik ketika berada di tempat tertutup.

Ditanya mengenai adakah perkara itu wajib, beliau berkata, pihaknya akan memutuskan perintah itu dalam tempoh terdekat.
Sebelum ini, pengkritik telah menuduh pemerintahaan di bawah Johnson gagal memberikan penjelasan mengenai keberkesanan penggunaan pelitup muka dan mulut sebagai usaha memutuskan rantaian COVID-19.

Sementara itu, pemakaian pelitup mulut dan hidung telah diwajibkan di Scotland, sejak minggu lalu.


Tag: PM, Britain, London, Scotland, Perdana Menteri, kerajaan, menteri, koronavirus, Boris Johnson, pelitup mulut dan hidung, facemaskKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.