Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

PM Kanada berlutut tanda solidariti buat George Floyd

PM Kanada berlutut tanda solidariti buat George Floyd
Justin Trudeau menyertai ribuan orang melutut di hadapan Parlimen Kanada sebagai solidariti terhadap penunjuk perasaan Amerika Syarikat. - Gambar REUTERS
OTTAWA : Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau menyertai ribuan lain melutut di hadapan Parlimen Kanada sebagai solidariti terhadap penunjuk perasaan Amerika Syarikat yang berarak menentang perkauman dan kekejaman polis.

Sambil memegang baju bertulis Black Lives Matter, Trudeau berkata, terlalu ramai rakyat Kanada berasa takut dan gelisah ketika melihat pegawai penguatkuasa undang-undang dan menyedari kenyataan diskriminasi adalah sesuatu yang perlu diakhiri.
Tambah beliau, kini tiba waktu untuk mendengar, menyatukan dan belajar mengenai ketidakadilan selepas memerhatikan apa yang sedang berlaku di Amerika.

Sementara itu di Toronto, Ketua Polis, Mark Saunders, dan beberapa pegawai beruniform turut bersama dengan penunjuk perasaan dan melutut bersama mereka.
Tindakan Saunders mendapat pujian daripada Perdana Menteri Ontario, Doug Ford, yang menyifatkan tindakan itu sangat memberi kesan dan layak dipanggil pemimpin sejati.
Tag: Kanada, George Floyd, Justin Trudeau, erdana Menteri Kanada, berlutut, solidariti, perkauman, Black Lives MatterKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.