Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Rakyat Indonesia berhimpun, tuntut kerajaan beri bantuan ketenteraan terhadap Islam Uighur

Rakyat Indonesia berhimpun, tuntut kerajaan beri bantuan ketenteraan terhadap Islam Uighur
Penunjuk perasaan turut membawa sepanduk yang menyatakan umat Islam bersatu untuk membebaskan kumpulan etnik itu di Xinjiang. Foto: AP NEWSROOM
JAKARTA: Kira-kira 1,000 umat Islam berhimpun di luar bangunan kedutaan China di Jakarta, Indonesia bagi mendesak untuk menghentikan penindasan terhadap etnik Uighur.

Penunjuk perasaan turut membawa sepanduk yang menyatakan umat Islam bersatu untuk membebaskan kumpulan etnik itu di Xinjiang.

Penunjuk perasaan turut mendesak, kerajaan Indonesia untuk menghantar tentera bagi menyelamatkan etnik yang ditindas itu.

Untuk rekod, kira-kira sejuta umat Islam di Xinjiang, China ditahan secara paksa di kem ‘pendidikan dan latihan vokasional’.
Mereka yang ditahan dilaporkan dipaksa keluar dari agama mereka. BACA: Isu Uighur: Kerajaan perlu henti hubungan diplomatik dengan China - HTM
BACA: Wanita Jepun hasilkan komik manga tentang nasib etnik Uighur


Bagaimanapun, China menyifatkan pusat pendidikan tersebut adalah sebagai pusat latihan vokasional dan mereka yang terlibat secara sukarela.

BACA: Qunut Nazilah untuk Islam Uighur dalam setiap solat fardu - Mufti Perak

Tag: umat Islam, China, Jakarta, Uighur, Xinjiang, IndonesiaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.