Tutup

Berita  | Dunia

Rang undang-undang ekstradisi Hong Kong ditarik semula secara kekal

Rang undang-undang ekstradisi Hong Kong ditarik semula secara kekal
Perkara itu diumumkan menerusi sebuah video yang turut merayu agar penunjuk perasaan tidak lagi bertindak ganas dan berdialog secara aman dengan kerajaan. Foto: AP
KETUA Eksekutif Hong Kong, Carrie Lam mengumumkan bahawa rang undang-undang ekstradisi ditarik semula secara kekal.

Pengumuman itu menyusul selepas tunjuk perasaan selama tiga bulan sehingga menyebabkan kekacauan besar-besaran di bandar itu.

Perkara itu diumumkan menerusi sebuah video yang turut merayu agar penunjuk perasaan tidak lagi bertindak ganas dan berdialog secara aman dengan kerajaan.

"Kerajaan secara rasmi menarik semula rang undang-undang itu bagi menyelesaikan masalah awam.
"Keutamaan kami sekarang ialah untuk menamatkan keganasan, melindungi undang-undang dan memulihkan ketenteraman serta keselamatan dalam masyarakat.

“Oleh itu, kerajaan akan terus bersikap tegas dalam penguatkuasaan undang-undang terhadap semua perbuatan yang ganas dan tidak sah," katanya.
BACA: Dua juta orang sertai tunjuk perasaan di Hong KongDalam kenyataan yang sama, Lam mengesahkan rang undang-undang itu akan ditarik semula sebaik sahaja parlimen dibuka semula Oktober depan.Tag: Hong Kong, Ketua Eksekutif Hong Kong, Carrie Lam, rang undang-undang, ekstradsi, protesKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.