Berita  | Dunia

Remaja 19 tahun dilantik CEO syarikat IT

Remaja 19 tahun dilantik CEO syarikat IT
Sebelum dilantik, Bussler telah menghabiskan masa enam bulan sebagai penasihat strategik di syarikat Bitgrit. -Foto www.worlddsf.org
TOKYO: Baru berusia 19 telah pun menjawat jawatan tertinggi dalam syarikat.

Itu yang berlaku kepada Frederik Bussler yang dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat teknologi Bitgrit pada Jumaat lalu.

Usia muda tidak menghalang Bussler diangkat sebagai CEO pertama syarikat itu kerana beliau mempunyai pengalaman luas dalam industri dan data sains.
Bussler memulakan kerjayanya sebagai Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Smart Contract Auditing.

Beliau juga pernah menjadi Penganalisis Data di Maven 11 Capital di Amsterdam, Ketua Pegawai Data di HealthDex, Penganalisis Penyelidikan Pembelajaran Blockchain dan Mesin di Institut Rare Genomics, dan penasihat strategik untuk Bursa Saham Agro.

Sebelum dilantik, Bussler telah menghabiskan masa enam bulan sebagai penasihat strategik di syarikat berkenaan.

Mahir dengan visi syarikat dan kakitangan ditambah dengan pengetahuannya mengenai sains data dan kepintaran buatan (AI), menjadikan beliau sesuai menjawat jawatan CEO.

Bitgrit adalah platform rangkaian di Asia menggunakan keupayaan teknologi blockchain serta membangunkan mekanisme yang membolehkan penggunaan data sains dan AI dalam konteks masyarakat.


Tag: Bitgrit, Frederik Bussler, Amsterdam, CEO, remaja, AI, Sains


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.