Tutup

Berita  | Dunia

Rusia bakal label wartawan bebas, blogger sebagai ejen asing

Rusia bakal label wartawan bebas, blogger sebagai ejen asing
Undang-undang kontroversi media itu ditandatangani Presiden Vladimir Putin semalam. - Gambar fail/AP
MOSCOW: Rusia bakal melabel wartawan bebas dan blogger sebagai 'ejen asing' di bawah undang-undang yang baharu dipinda di negara itu.

Label ejen asing itu telah dipakai beberapa organisasi media dan badan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam politik dan menerima pembiayaan dari luar negara.

Undang-undang baharu itu bagaimanapun mendapat kecaman daripada Kesatuan Eropah (EU), badan hak asasi manusia Amnesty International dan Organisasi Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE).

Difahamkan, ejen asing adalah terma yang dipakai pada era Soviet bagi merujuk kepada penyalahgunaan kuasa untuk penentang politik.
Undang-undang kontroversi media itu ditandatangani Presiden Vladimir Putin semalam.

- Agensi


Tag: ejen asing, wartawan bebas, blogger, organisasi media, Kesatuan Eropah, Vladimir Putin, Rusia, Presiden Rusia, Amnesty International, SovietKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.