Tutup

Berita  | Dunia

SAR Tham Luang: Mangsa kesembilan berjaya dibawa keluar

SAR Tham Luang: Mangsa kesembilan berjaya dibawa keluar
Ketua Misi Menyelamat yakin bahawa kesemua mangsa, seorang doktor dan anggota tentera SEAL akan dibawa keluar dari gua pada hari ini. - Foto Twitter Elon Musk
CHIANG RAI: Mangsa kesepuluh dan kesebelas yang terperangkap sejak dua minggu lalu di gua Tham Luang, Chiang Rai berjaya dibawa keluar sebentar tadi, lapor saksi agensi berita Reuters.

Namun masih belum ada pengesahan rasmi dari pihak berkuasa Thailand mengenainya.


Selang beberapa minit sebelum itu, seorang lagi pelajar lelaki berjaya dibawa keluar hari ini pada hari ketiga operasi bersepadu yang dilancarkan pihak berkuasa Thailand.


Seorang jurucakap tentera laut yang memaklumkan berita terbaharu itu berkata pelajar terbabit yang juga anggota sebuah pasukan bola sepak remaja, kini sedang dirawat di lokasi berhampiran gua dia diselamatkan.
Sehingga kini sebelas daripada 12 pelajar telah dikeluarkan.

Baki seorang pelajar dan seorang jurulatih mereka kini sedang berusaha dibawa keluar.
Sementara itu Bangkok Post melaporkan pihak berkuasa Thailand yakin dapat membawa baki mangsa terakhir termasuk jurulatih mereka pada hari ini.

BACA: SAR Tham Luang: "Kita akan raikannya bersama-sama"

Dalam sebuah sidang media tengah hari waktu tempatan, ketua misi menyelamat, Narongsak Osottanakorn turut berkongsi keadaan lapan remaja yang telah diselamatkan dalam operasi yang bermula sejak Ahad.

Menurutnya semua remaja yang kini berada di sebuah hospital di Chiang Mai mempunyai jangkitan dan berada dalam keadaan lemah kerana tidak cukup makan.

Jelasnya, ada di antara remaja itu yang meminta diberikan roti berperisa coklat namun buat masa ini mereka hanya diberikan makanan lembut kerana terlalu lemah.

Mengenai operasi menyelamat pada hari ini yang bermula pada jam 10 pagi, Narongsak berkata, operasi oleh 19 penyelam terlibat dijangka dapat dilengkapkan sepenuhnya pada hari ini.

"Paras air di gua pada hari ini adalah sama seperti paras air sejak dua hari lalu. Saya yakin bahawa remaja-remaja dan jurulatih mereka yang masih terperangkap dapat dikeluarkan pada hari ini dalam jangka masa yang lebih cepat berbanding semalam.

"Seorang doktor dan tiga anggota tentera laut SEAL Thai yang telah berada di dalam gua itu bersama mangsa selama akan turut keluar hari ini jika semua mangsa dapat diselamatkan," katanya.

Menurutnya, operasi pada hari ini dijangka lebih sukar dan mengambil masa lebih lama kerana jumlah individu yang akan dibawa keluar.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Thailand Thongchai Lertwilairattanapong dalam sebuah sidang media pada waktu pagi berkata remaja yang termuda dalam pasukan bola sepak Wild Boar itu berumur 12 tahun.

Jelasnya antara ayat-ayat pertama mereka adalah 'saya rindu ibu bapa' dan 'mahu pulang ke rumah'.

Apabila ditanya sama ada mereka akan dibawa ke Rusia bagi menonton perlawanan akhir bola sepak Piala Dunia, beliau berkata remaja-remaja tersebut terlalu lemah untuk membuat perjalanan jauh dan hanya boleh menonton di kaca televisyen jika keadaan kesihatan mereka bertambah baik.