awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Diaspora India berperanan dalam pembangunan Malaysia - PM Modi
Ultras Selangor dilarang masuk stadium bagi tiga perlawanan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Selepas 10 tahun, Jong-un akhirnya jemput Presiden Korea Selatan ke Pyongyang

Agensi
Agensi
11/02/2018
01:11 MYT
Selepas 10 tahun, Jong-un akhirnya jemput Presiden Korea Selatan ke Pyongyang
Jemputan peribadi dari Jong-un disampaikan secara lisan oleh adik perempuannya, Kim Yo-jong, semasa memberikan ucapannya ketika makan tengah hari bersama Moon di Rumah Presiden di Seoul. - Foto Reuters
Selepas lebih 10 tahun tanpa pertemuan pemimpin kedua-dua negara, pemimpin Korea Utara Kim Jong-un akhirnya menjemput Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in untuk mengadakan perbincangan di Pyongyang, kata pegawai Korea Selatan pada Sabtu.
Inti kandungan mesyuarat tidak dinyatakan dengan jelas tetapi ia sudah pastinya berkisar tentang hubungan diplomatik kedua-dua negara yang sebelum ini tegang.
Ia akan sedikit sebanyak telah membuka ruang perbincangan dan peluang untuk memperbaiki hubungan diplomatik selain Jong-un seakan mengenepikan pendirian dan dasar Korea Utara sebelum ini yang menutup untuk mengadakan perbincangan terutamanya membabitkan program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara.
Jemputan peribadi dari Jong-un disampaikan secara lisan oleh adik perempuannya, Kim Yo-jong, semasa memberikan ucapannya ketika makan tengah hari bersama Moon di Rumah Presiden di Seoul.
“Jong-un mahu bertemu Moon dalam masa terdekat dan beliau sangat mahukan dia (Moon) melawat Korea Utara," katanya.
Beliau juga mengajak presiden itu agar mewujudkan mekanisme baharu yang membolehkan lawatan itu dapat direalisasikan.
Seorang pegawai Rumah Presiden yang ditemui memberitahu media bahawa jemputan tersebut secara asasnya sudah diterima sebagai sesuatu yang ‘praktikal’ oleh presiden Korea Selatan itu.
Topic Berkaitan
#berpandu
#Diplomatic
#Korea
#Korea Selatan
#Korea Utara
#Media
#North Korea
#peluru
#presiden
#Pyongyang
#rumah
#tegang
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan