Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Tragedi solat Jumaat: Jangan tular video insiden berdarah Christchurch! - Polis NZ

Tragedi solat Jumaat: Jangan tular video insiden berdarah Christchurch! - Polis NZ
Pengguna media sosial diminta untuk berhenti berkongsi visual rakaman dalam talian berkaitan dengan kejadian tembak menembak di dua masjid Christchurch kata Polis New Zealand. - Foto AP Newsroom
CHRISTCHURCH: Polis New Zealand menggesa pengguna media sosial agar mengelakkan dari berkongsi visual rakaman dalam talian berhubung insiden tembakan di dua masjid Christchurch pada Jumaat. 

Tragedi yang berlaku ketika solat Jumaat itu dipercayai turut membabitkan dua warga Malaysia, namun Wisma Putra telah mengesahkan seorang individu yang tercedera berada dalam keadaan stabil dan sedang menerima rawatan di sebuah hospital tempatan.
"Kami sarankan agar pautan berkaitan kes itu tidak dikongsi. Kami sedang berusaha untuk memadam rakaman," kata polis New Zealand dalam status Twitter.

BACA: Tragedi solat Jumaat: Rakyat Malaysia antara mangsa tembakan masjid di Christchurch

Terdahulu, pihak berkuasa tempatan memetik portal berita CNN melaporkan mereka "menyedari" terdapat beberapa video berkaitan kes itu tersebar,  tetapi tidak dapat mengesahkan atau menafikan kesahihan visual yang sedang tular berkenaan.

BACA: Tembakan rambang Christchurch: Dia masuk masjid, tembak jemaah

Portal berita itu turut melaporkan terdapat beberapa video yang mendakwa seorang lelaki bersenjata memasuki masjid dan mula menembak, namun video tersebut masih tidak dapat disahkan.

Dua insiden tembakan berlaku di Masjid Al Noor dan Masjid Linwood di bandar raya ini pada Jumaat, mengakibatkan sejumlah besar mangsa terbunuh.

Polis belum mengeluarkan kenyataan berhubung skala insiden itu namun menasihatkan orang ramai di tengah Christchurch supaya tidak keluar rumah dan mengelak dari menziarahi mana-mana masjid di kawasan berdekatan.