awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Batik ecoprint hasil karya anak didik Cikgu Hadi curi tumpuan di Festival Kraf Johor 2025
FEZAKAT 2025 tingkatkan kesedaran, kefahaman zakat kepada masyarakat
Enam penempatan Orang Asli di Kelantan dikategori "hot spot" bencana
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kanser ragut nyawa pencipta animasi Chibi Maruko-Chan

Sinar Harian
Sinar Harian
29/08/2018
00:40 MYT
Kanser ragut nyawa pencipta animasi Chibi Maruko-Chan
Momoko Sakura dilaporkan meninggal dunia akibat kanser payudara. - Sinar Harian
PENCIPTA animasi Jepun 'Chibi Maruko-Chan', Momoko Sakura meninggal dunia akibat kanser payudara.
Syarikatnya dalam kenyataan memberitahu, Momoko Sakura menghembuskan nafas terakhir pada 15 Ogos pada usia 53 tahun dan selamat dikebumikan yang dihadiri oleh ahli keluarga dan kenalan rapat.
Sakura, yang memulakan kerjayanya sebagai seorang artis manga pada tahun 1984, telah menghasilkan siri Chibi Maruko-Chan dalam edisi majalah Ribbon secara bulanan pada 1986.
Siri ini terbukti sangat popular sekitar tahun 1990 dan berjaya mendapat sambutan luar biasa sehingga kini.
Siri animasi tersebut berjaya menebusi banyak negara termasuk rantau Asia seperti Malaysia, China, Taiwan, Hong Kong dan Vietnam.
Dalam pada itu, lagu tema siri pertama iaitu Odoru Ponpokorin menjadi terkenal malah terjual lebih daripada 1.73 juta unit pada tahun 1990.
Menerusi ketua editor majalah Ribbon, pihaknya menzahirkan rasa sedih di atas kehilangan tokoh animasi hebat itu.
"Saya berasa sangat sedih atas kehilanganya yang disifatkan terlalu awal. Namun senyuman Maru-Chan dan kawan-kawannya akan terus bersinar di dalam fikiran para pembaca dari pelbagai peringkat usia.
"Terima kasih banyak untuk Cik Momoko Sakura," katanya dalam kenyataan di laman web majalah Ribbon.
Menurut laporan media tempatan, pasukan pengeluaran siri itu telah menyatakan hasrat mereka untuk meneruskan siri ini. - The Japan Times/Tribune News Service
Topic Berkaitan
#animasi jepun
#chibi maruko chan
#japan anime
#momoko sakura
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan