Pelakon Indonesia, Lukman Sardi mengaku murtad, masuk Kristian

Pelakon Indonesia, Lukman Sardi mengaku murtad, masuk Kristian
Pengumuman Lukman Sardi yang memeluk agama Kristian sekaligus keluar daripada Islam mengundang pelbagai reaksi dari media sosial. Foto - Twitter BintandID
Pelakon popular Indonesia, Lukman Sardi mengumumkan keputusannya untuk memeluk agama Kristian sekaligus keluar daripada Islam.

Pengakuan pelakon berusia 43 tahun itu dapat ditonton di saluran YouTube sejak dimuat naik bermula 24 Mei lalu.

Lukman menceritakan hal tersebut semasa upacara ulang tahun di Gereja Bethel Indonesia (GBI) Ecclesia.
"Saya memilih untuk ‘percaya’ sekitar enam tahun yang lalu," ujarnya.

Menurut beliau keputusannya itu tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak termasuklah isterinya, Pricillia Pullunggono yang beragama Kristian. Ia adalah simpulan pencarian rohani yang berlangsung selama beberapa tahun.

Lukman merupakan anak kepada lagenda biola Indonesia, Allahyarham Idris Sardi. Hasrat Lukman untuk menukar agama turut dimaklumkan kepada arwah bapanya semasa beliau masih hidup.

“Ayah adalah orang yang paling kecewa kerana dia adalah seorang yang alim. Pesannya kepada saya supaya bertanggungjawab dengan pilihan sendiri,” tambahnya.

Media sosial khususnya Twitter dibanjiri pelbagai reaksi dari para pengikut industri hiburan di Indonesia.

Tidak kurang juga para netizen Malaysia yang turut menzahirkan pendapat mereka lantaran Lukman turut dikenali di negara ini.


Lukman terkenal kerana sering melakonkan watak seorang Islam yang alim seperti filem Sang Pencerah. Antara filem-filem lain lakonannya adalah Laskar Pelangi, Soekarno: Indonesia Merdeka, Merah Putih dan Janji Joni.