Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Penggiat industri televisyen gerak kempen Switch Off'14

Penggiat industri televisyen gerak kempen Switch Off'14
Penggiat industri televisyen gerak kempen Switch Off'14
KUALA LUMPUR: Wakil penggiat industri televisyen negara berhasrat untuk menghantar satu memorandum kepada kerajaan khususnya Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Menggelarkan kempen mereka sebagai Switch Off’14, memorandum tersebut terkandung 11 perkara yang bertujuan untuk menyampaikan peringatan dan pesanan tegas berkaitan industri perfileman dan televisyen agar diberikan perhatian oleh pihak kerajaan.
Astro AWANI difahamkan kempen Switch Off’14 disokong oleh beberapa persatuan dalam  Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (GAFIM).

Antara persatuan yang dikatakan menyokong termasuk Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM), Seniman, Persatuan Pekerja Profesional Malaysia (PROFIMA) dan beberapa lagi.
Antara tumpuan utama memorandum tersebut adalah mewujudkan Akta Industri Kandungan Kreatif, memberikan penekanan terhadap isu hak harta intelek yang lebih adil dan munasabah, isu kadar harga dan pelarasan harga belian kandungan televisyen dan pengagihan slot televisyen yang lebih adil.

Turut diberikan perhatian adalah penubuhan sebuah badan yang mengawal selia industri televisyen dan penyediaan slot televisyen yang mengkhusus kepada kandungan bertema patriotik serta mendaulatkan citra budaya bangsa.

Tidak ketinggalan daripada aspek pengecualian cukai bagi syarikat-syarikat yang melabur dalam penerbitan program televisyen tempatan dan pembelian peralatan teknikal terkini untuk perkembangan positif industri televisyen.

Aspek kebajikan yang melibatkan pelakon, pekerja dalam industri filem seperti skim insuran khusus dan tabung kebajikan turut termasuk dalam isi kandungan memorandum tersebut.

Difahamkan gerakan tersebut bukan bertujuan untuk berlawan atau mengutuk kerajaan, sebaliknya ia bertujuan untuk memberikan penerangan kepada kerajaan akan masalah industri televisyen yang telah berlarutan sejak 20 tahun lalu.

Switch Off turut  bertujuan membantu kerajaan memahami situasi sebenar hingga ke peringkat akar umbi dan menyediakan cadangan untuk semua penggiat industri.

Sekaligus, dapat membantu kerajaan supaya memperkasakan agensi terlibat dan seterusnya  memenangi hati penggiat industri.

Satu sidang media untuk mengumumkan gerakan tersebut dijangka diadakan pada 21 Oktober depan.