Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

100.8km sejam direkod, ekor Taufan Lekima punca ribut di utara Semenanjung - MetMalaysia

100.8km sejam direkod, ekor Taufan Lekima punca ribut di utara Semenanjung - MetMalaysia
Ekor Taufan Lekima dikatakan membadai beberapa negeri di utara tanah air dan selatan Thailand - MET
KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengesahkan kejadian ribut di beberapa negeri utara tanah air disebabkan ekor Taufan Lekima yang membadai timur negara China.

Ketua Pengarahnya Jailan Simon, ketika dihubungi Astro AWANI, berkata garis badai itu berlaku akibat tumpuan angin di selatan Thailand yang turut menerima kesan sama.
"Apa yang berlaku sebenarnya adalah kita panggil garis badai adalah garisan ribut petir akibat tumpuan angin barat daya dan barat laut di tengah laut berpunca ribut tropika berlaku di timur China.

"Di selatan Thailand berlaku tumpuan angin menyebabkan garis badai ini. Ia bergerak daripada barat laut ke arah tenggara dan mengenai beberapa kawasan di Kedah dan Langkawi.
"Kelajuan yang dicatatkan setakat ini 28 meter per saat bersamaan 100.8 kilometer sejam. Bagaimanapun gelombang kedua bergantung kepada kedudukan taufan. Ketika ini MetMalaysia tidak menjangka gelombang kedua kerana kebiasaannya ia berlaku sekali sahaja," jelasnya

Kejadian kira kira jam 8 malam Jumaat itu membadai beberapa kawasan antaranya di Langkawi, Alor Setar Kedah, Pulau Pinang dan Perlis.

Video kejadian ribut itu turut tular di laman sosial yang dikongsikan orang ramai di tempat kejadian.

BACA: Ribut Langkawi: Bangunan rosak dibadai angin kencang, kenderaan ditimpa pokok


Tag: Astro Awani, China, Thailand, Kedah, Langkawi, Perlis, Alor Setar, Ribut, Utara, Taufan Lekima, Ekor Taufan, Kelajuan, Gelombang Kedua, Jabatan Meteorologi Malaysia, METKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.