Tutup

13 peserta program 'Inovatif Asia' dipilih belajar di Jepun

13 peserta program 'Inovatif Asia' dipilih belajar di Jepun
Melalui program 'Inovatif Asia', peserta akan diterima mengikuti sarjana atau kedoktoran di universiti Jepun dalam bidang seperti sains dan teknologi, dan kejuruteraan, khususnya, Teknologi Maklumat, Internet of Things, kecerdasan buatan.
KUALA LUMPUR: Tiga belas peserta Malaysia dalam program 'Inovatif Asia', inisiatif yang diuruskan oleh Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA), telah dipilih untuk melanjutkan pelajaran di universiti-universiti Jepun.

Universiti berkenaan termasuk Universiti Hokkaido, Institut Teknologi Shibaura, Universiti Tokyo, dan Universiti Tsukuba.JICA dalam satu kenyataan pada Isnin berkata, Inovatif Asia yang bermula tahun lepas bertujuan untuk meningkatkan peredaran sumber manusia yang cekap antara Jepun dan negara-negara Asia dan untuk menggalakkan inovasi di seluruh Asia.
"Tambahan pula, input oleh sumber manusia inovatif Asia kepada komuniti perniagaan Jepun dijangka membawa kepelbagaian kepadanya, yang membawa faedah bersama untuk Jepun dan negara-negara Asia, yang juga akan mengukuhkan hubungan dua hala dalam jangka masa panjang.

"Bagi tujuan ini, kerajaan Jepun telah memutuskan untuk menyediakan peluang untuk pengajian siswazah dan latihan di Jepun untuk pelajar yang berwibawa yang sedang belajar atau belajar di 60 sekolah rakan di 12 negara Asia, selama lima tahun dari 2017 hingga 2021," katanya.
Melalui program ini, peserta akan diterima mengikuti sarjana atau kedoktoran di universiti Jepun dalam bidang seperti sains dan teknologi, dan kejuruteraan, khususnya, Teknologi Maklumat, Internet of Things, kecerdasan buatan.

Semua peserta juga dijangka menjalani latihan selama enam bulan di syarikat-syarikat Jepun, institut penyelidikan, atau organisasi kerajaan, dan lain-lain semasa cuti musim panas dan/atau peluang-peluang lain yang sesuai.

Terdapat kira-kira 1,000 peserta dari 12 negara Asia dalam program ini.

-- BERNAMA