Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

20,000 permohonan SRF bernilai RM10 bilion diluluskan

20,000 permohonan SRF bernilai RM10 bilion diluluskan
Permintaan untuk SRF oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana amat memberangsangkan sehingga peruntukan awal bernilai RM5 bilion tidak mencukupi, kata Nor Shamsiah Mohd Yunos. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Sejumlah lebih 20,000 permohonan Kemudahan Bantuan Khas (SRF) diluluskan oleh institusi kewangan terlibat dengan nilai RM10 bilion.

Gebenor Bank Negara Malaysia, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunos berkata, permintaan untuk SRF oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) amat memberangsangkan sehingga peruntukan awal bernilai RM5 bilion tidak mencukupi.
“Susulan peningkatan tinggi, BNM telah meningkatkan saiz SRF sebanyak RM5 bilion lagi bagi memenuhi permintaan yang telah diluluskan institusi kewangan terlibat,” kata Shamsiah dalam sidang media khas dalam talian pada Rabu.

Menurut Shamsiah, SRF dijangka mampu menyelamatkan sejumlah lebih 200,000 pekerjaan.
Bank Negara, juga kata beliau, memberi jaminan akan memastikan kelancaran pelaksanaan SRF supaya manfaat diterima segera oleh PKS.

Kerajaan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin (PRIHATIN) sebelum ini mengumumkan beberapa siri bantuan kewangan termasuk SRF yang tertumpu kepada PKS.

Shamsiah berkata, melalui pembukaan  sektor ekonomi, PKS kini boleh merujuk kembali semua jenis bantuan yang disediakan pihak kerajaan dan BNM.

“Semua dasar yang kita lakukan adalah untuk mengurangkan impak ekonomi COVID-19 termasuk pakej rangsangan  bersaiz besar dan langkah BNM mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR),” kata beliau lagi.

BACA: Pertumbuhan ekonomi suku pertama susut mendadak akibat COVID-19


Tag: COVID19, Kemudahan Bantuan Khas, Perusahaan Kecil dan Sederhana, Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin, Bank Negara Malaysia, Gabenor, Nor Shamsiah Mohd YunosKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.