Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Amali solat UPKK 2018 catat keputusan lulus hampir 100 peratus

Amali solat UPKK 2018 catat keputusan lulus hampir 100 peratus
MOHAMAD NORDIN: Pencapaian menunjukkan kejayaan pelajar dalam menguasai ibadat solat, tilawah al-Quran dan mengamalkan cara hidup Islam dalam kehidupan seharian. - Gambar fail
PUTRAJAYA: Subjek amali solat dan penghayatan cara hidup Islam dalam Ujian Penilaian Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) (UPKK) 2018 mencatatkan keputusan cemerlang lulus 99.9 peratus daripada 220,011 calon.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Mohamad Nordin Ibrahim berkata mata pelajaran al-Quran pula mencatatkan kadar lulus 99.8 peratus.
"Pencapaian ini menunjukkan kejayaan pelajar dalam menguasai ibadat solat, tilawah al-Quran dan mengamalkan cara hidup Islam dalam kehidupan seharian," katanya kepada pemberita pada pengumuman keputusan UPKK di Kompleks Islam Putrajaya, di sini hari ini.

Katanya calon boleh mendapatkan pernyataan keputusan peperiksaan UPKK mulai 3 petang ini di sekolah masing-masing.
Selain itu, keputusan peperiksaan UPKK juga boleh disemak secara dalam talian di alamat http://semakan.islam.gov.my, katanya. 

Semakan keputusan juga boleh dibuat melalui khidmat pesanan ringkas dengan menaip UPKKRESULTnombor mykid atau nombor pengenalan khas ke mySMS 15888 mulai 11 pagi ini hingga 11 pagi 25 Dis.

UPKK merupakan peperiksaan bagi murid-murid tahun lima kelas KAFA bertujuan mengukur pencapaian mereka setelah mengikuti pembelajaran KAFA berdasarkan kurikulum yang ditetapkan.

Lapan pelajaran yang diuji dalam UPKK dalam bentuk bertulis dan amali ialah amali solat, penghayatan cara hidup Islam, al-Quran, ulum syariah, sirah, adab (akhlak Islamiah), Jawi dan khat serta lughah al-Quran.

-- BERNAMA