Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

'Atas nasihat Ayahanda Tun M, saya letak jawatan Menteri Pendidikan' - Maszlee

'Atas nasihat Ayahanda Tun M, saya letak jawatan Menteri Pendidikan' - Maszlee
Maszlee Malik umum letak jawatan sebagai Menteri Pendidikan dalam satu sidang media khas pada Khamis. - Foto Astro AWANI/SHAHIR OMAR
PUTRAJAYA: Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik mengumumkan perletakan jawatan berkuat kuasa esok.

Menurut Maszlee, beliau berbuat demikian selepas mendapat nasihat daripada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Di atas dasar ketaatan dan disiplin kepada kepimpinan parti dan kerajaan, maka saya dengan hati yang reda walaupun berat.

“Dengan nasihat daripada Ayahanda, Perdana Menteri, saya Dr. Maszlee Malik memulangkan kembali jawatan saya sebagai Menteri Pendidikan Malaysia kepada Perdana Menteri berkuat kuasa 3 Januari 2020,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media khas di pekarangan Kementerian Pendidikan di Putrajaya, pada Khamis.

BACA: Teks penuh ucapan Menteri Pendidikan, Maszlee Malik sebelum letak jawatan
Sebelum itu, timbul spekulasi berhubung peletakan jawatan beliau di media sosial sejurus selepas berita pertemuannya dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Khamis timbul.

Bagaimana pun Maszlee agak terkilan berhubung beberapa perkara apabila kementeriannya sering dikaitkan dengan pelbagai isu kontroversi meskipun telah melaksanakan pelbagai transformasi selain mendahului kementerian lain.

"Saya dilihat menimbulkan banyak krisis kepada kepimpinan terutama melibatkan isu Jawi, internet sekolah dan isu sarapan percuma.

"Isu krisis dan kontroversi lebih menjadi perhatian media berbanding kejayaan yang telah dilakar Kementerian Pendidikan sebelum ini", katanya.

Baru-baru ini, Kementerian Pendidikan terpalit dengan pelbagai kontroversi antaranya pelaksanaan pembelajaran tulisan jawi di sekolah-sekolah vernakular sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati pelbagai pihak termasuk isu sarapan percuma kepada pekajar sekolah.

Menurut sumber yang rapat dengan perkara ini, kontroversi tulisan Jawi merupakan sebahagian daripada kemuncak kepada peletakan jawatan Maszlee.


Tag: Maszlee Malik, Mahathir Mohamad, Perdana Menteri, Menteri Pendidikan, media sosial, peletakan jawatan Maszlee, Maszlee letak jawatan, Terima Kasih Maszlee, Malaysia Baharu, Pakatan Harapan, tulisan Jawi, jawiKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.