Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Bayaran 'one-off' RM600 kepada pemandu teksi dan pemandu pelancong bermula Khamis (2 Apr)

Bayaran 'one-off' RM600 kepada pemandu teksi dan pemandu pelancong bermula Khamis (2 Apr)
Bayaran tersebut dibuat atas keprihatinan kerajaan akan impak wabak COVID-19 terhadap semua golongan masyarakat. - Gambar fail
PUTRAJAYA: Bayaran secara one-off sebanyak RM600 kepada pemandu teksi dan pemandu pelancong yang berdaftar akan dimasukkan ke dalam akaun yang berdaftar mulai Khamis (2 April).

Kementerian Kewangan (MOF) dalam kenyataan pada Rabu berkata langkah untuk memasukkan ke dalam akaun adalah bagi memudahkan rakyat supaya tidak perlu keluar rumah semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini.
MOF berkata, semakan dan kemas kini maklumat akaun bagi kategori penerima yang berdaftar boleh dibuat melalui laman web Kementerian Kewangan iaitu www.treasury.gov.my/ mulai Khamis.

"Kerajaan berharap bantuan ini dapat meringankan beban rakyat dalam menjalani kehidupan seharian yang mencabar disebabkan oleh penularan wabak COVID-19," katanya.
Menurut kementerian itu, bayaran tersebut dibuat atas keprihatinan kerajaan akan impak wabak COVID-19 terhadap semua golongan masyarakat khususnya industri yang berasaskan kepada industri pelancongan.

Katanya sejajar dengan hasrat tersebut, kerajaan telah mengumumkan bayaran bantuan one-off RM600 kepada pemandu teksi, pemandu pelancong, pemandu bas pelancong dan pengusaha beca.

-- BERNAMA


Tag: bayaran, one-off, pemandu teksi, pemandu pelancong, akaun berdaftar, kementerian kewangan, perintah kawalan pergerakan, pkp, covid-19, koronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.