Buat umrah dahulu, tempoh menunggu kini 65 tahun untuk ibadah haji - Abdul Azeez

Buat umrah dahulu, tempoh menunggu kini 65 tahun untuk ibadah haji - Abdul Azeez
ABDUL AZEEZ: Buat umrah dahulu, tempoh menunggu kini 65 tahun untuk ibadah haji - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Rakyat negara ini yang berkemampuan dinasihatkan mengerjakan umrah terlebih dahulu sementara menunggu giliran sehingga 65 tahun untuk menunaikan ibadah haji.

Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH) Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, cadangan itu diberikan kerana jumlah rakyat berdaftar untuk menunaikan haji kini sudah mencecah 1.6 juta orang.

"Kuota jemaah haji negara kini adalah kira-kira 27,900 orang dan selepas dikurangkan, ia hanya 22,320 orang sahaja bagi setiap tahun.

"Seandainya individu itu mendaftar tahun ini, mereka akan mengambil kira-kira 65 tahun lagi untuk dapat menunaikan haji," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Abdul Azeez mengulas tempoh menunggu bagi setiap rakyat negara ini yang berhasrat untuk menunaikan haji seandainya mendaftar pada tahun ini.

Pada 2013, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom dilaporkan berkata dari segi teknikal umat Islam di negara ini yang mendaftar untuk menunaikan haji terpaksa menunggu 50 tahun untuk ke Tanah Suci.

Kata Jamil Khir, ketika ini terdapat 1.2 juta daripada 8.2 juta pendeposit TH sedang menunggu giliran menunaikan ibadah itu.

Bagaimanapun kata Abdul Azeez, perkara itu akan diteliti dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk faktor kesihatan dan juga umur pemohon.

"Faktor umur adalah yang paling utama kerana kami akan bagi peluang kepada individu berumur 65 tahun ke atas yang belum pernah menunaikan haji untuk pergi terlebih dahulu," ujarnya.

Dalam pada itu kata Abdul Azeez rekod kategori warga emas berumur 75 tahun ke atas dalam sistem kini berjumlah 17,000 orang.

Dari segi caj pula katanya, harga sedia ada setiap jemaah adalah RM16,155 seorang tanpa subsidi.

"TH memberi subsidi RM6,175. Maka harga pakej biasa ialah RM9,980 bagi jemaah kali pertama," jelasnya.

Tag: azeez, haji, umrah, th, mekah