Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Buka sempadan perkara terakhir bakal dilaksana kerajaan dalam usaha perangi COVID-19

Buka sempadan perkara terakhir bakal dilaksana kerajaan dalam usaha perangi COVID-19
Datuk Seri Dr Adham Baba berkata langkah itu diambil kerana kebanyakan kes baharu yang direkodkan dalam negara merupakan kes dari luar (kes import). - Foto BERNAMA
PONTIAN: Pembukaan pintu sempadan akan menjadi perkara terakhir dilaksanakan kerajaan dalam usaha memerangi pandemik COVID-19 dan memastikan trend jangkitan kes import terus berkurangan dalam negara.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata langkah itu diambil kerana kebanyakan kes baharu yang direkodkan dalam negara merupakan kes dari luar (kes import).
"Dalam protokol kita menjaga atau menangani COVID-19, antara perkara yang kita sangat berhati-hati ialah kawalan terhadap sempadan kerana sempadan kita bukan hanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tetapi juga di Johor, sempadan bersama Thailand, sempadan di Sabah serta Sarawak dan juga pintu-pintu masuk melalui jalan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri sesi townhall anjuran UMNO Tanjung Piai di Kukup hari ini.
Ia sebagai mengulas sama ada kementeriannya bersedia untuk menyaring lebih ramai individu susulan terdapat rancangan membuka pintu sempadan kepada negara yang dikategorikan sebagai zon hijau dalam kes COVID-19, termasuk Singapura.

-- BERNAMA


Tag: pintu sempadan, pandemik, COVID-19, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham BabaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.