Tutup

Caj Perkhidmatan Penumpang belum ditetapkan, MAVCOM sedang buat kajian semula - Liow

Caj Perkhidmatan Penumpang belum ditetapkan, MAVCOM sedang buat kajian semula - Liow
Menurut Liow, PSC akan terus sejajar dengan standard antarabangsa bagi memastikan lapangan terbang Malaysia berdaya saing di rantau ini. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) sedang mengkaji semula kadar caj perkhidmatan penumpang (PSC) sejajar dengan peranannya sebagai badan kawal selia bebas yang bertanggungjawab untuk menyelia dan mengawal selia hal-hal ekonomi berkaitan industri penerbangan awam negara.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, keputusan MAVCOM akan mengambil kira pandangan orang ramai, di samping penggiat dalam industri syarikat penerbangan, kerana keperluan pengembara kekal menjadi keutamaan.
"Kerajaan menyedari akan keperluan pertimbangan teliti berkaitan kemungkinan kenaikan dalam kadar PSC," kata Liow dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, kadar PSC itu akan terus sejajar dengan standard antarabangsa bagi memastikan lapangan terbang Malaysia berdaya saing di rantau ini.
Liow juga menggesa orang ramai agar tidak membuat spekulasi mengenai perkara ini kerana belum ada kadar baharu ditetapkan. -- BERNAMA