Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Enam kawasan dilabel sebagai zon merah

COVID-19: Enam kawasan dilabel sebagai zon merah
Jelas Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ia bagi memastikan pihaknya menumpu kepada daerah-daerah yang terjejas sebagai langkah pencegahan awal. - Bernama
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengkategorikan mana-mana kawasan atau daerah yang mempunyai lebih 40 kes COVID-19, sebagai zon merah.

Jelas Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ia bagi memastikan pihaknya menumpu kepada daerah-daerah yang terjejas sebagai langkah pencegahan awal.

“Daerah yang dilabelkan warna merah itu bermaksud mempunyai rekod 40 kes ke atas,

“Jadi kalau warna merah tu kita akan pastikan gunakan geolokasi dan kita akan tahu daerah-daerah di setiap negeri yang terlibat.
“Dan usaha kita iaitu Pejabat Kesihatan Negeri akan melihat kepada tempat-tempat yang lebih fokus. maksidnya sekarang ini, kita melaksanakan pencegahan awal kalau kita tahu daerah mana yang terlibat,” jelasnya.


Setakat jam 12 tengah hari (22 Mac), sebanyak enam kawasan atau daerah dari seluruh negara telah dilabelkan sebagai kawasan zon merah akibat wabak COVID-19.
Berikut adalah daerah yang dilabel sebagai kawasan zon merah mengikut taburan kes tertinggi:
  • Petaling Jaya (96 kes)
  • Lembah Pantai (90 kes)
  • Hulu Langat (75 kes)
  • Johor Bahru (52 kes)
  • Seremban (42 kes)
  • Titiwangsa (40 kes)
 

Sementara itu, Kementerian Kesihatan akan meningkatkan keupayaan pensampelan sehingga 16,000 sehari menjelang April ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata untuk minggu ini sahaja, setiap hari pihaknya mampu menjalankan 3,500 ujian pensampelan sehari.

BACA: KKM tingkat keupayaan pensampelan 16,000 sehari bermula April

B
ACA: 
1 dari 10 jemaah tabligh Sri Petaling positif COVID-19

Data Covid-19


Tag: Noor Hisham Abdullah, Dr Noor Hisham Abdullah, Kementerian Kesihatan, KKM, daerah, zon merah, redzone, koronavirus, COVID-19Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.