Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Melaka umum lapan insentif libat RM6.53 juta

COVID-19: Melaka umum lapan insentif libat RM6.53 juta
SULAIMAN: Saya percaya pengumuman insentif ini dapat melegakan dan membantu penerima ketika berdepan penularan COVID-19 ini. - Gambar fail
MELAKA: Kerajaan Negeri Melaka pada Jumaat mengumumkan lapan insentif khas melibatkan peruntukan RM6.53 juta, bagi membantu rakyat terjejas dan usaha mengekang menularan COVID-19.

Ketua Menteri Datuk Sulaiman Md Ali berkata, salah satu insentif itu adalah peruntukan khas bagi petugas barisan hadapan kesihatan, yang sedang merawat dan mengawal penularan pandemik itu.
Beliau berkata insentif lain melibatkan insentif penjaja dan peniaga kecil; penangguhan bayaran denda lewat cukai tanah; penangguhan bayaran denda lewat cukai petak atau strata.

"Penangguhan bayaran TAPEM (Tabung Amanah Pendidikan Melaka) tiga bulan sehingga Jun ini; pengurangan sewa bulanan rumah Lembaga Perumahan Melaka (LPM); pengurangan bayaran bil air 10 peratus bulan ini dan bulan depan bagi pemilik dan penyewa rumah kos rendah; dan penangguhan bayaran bil air bulan ini.
"Nantikan lagi pengumuman insentif khas penerima bantuan Majlis Agama Islam Melaka dalam waktu terdekat," katanya menerusi kenyataan di sini pada Jumaat.

Beliau berkata insentif itu dijangka memberi manafaat kepada 355,000 pembayar cukai tanah; 35,000 pembayar cukai petak; 7,400 peminjam TAPEM; 1,462 penyewa rumah LPM; dan 260,000 pengguna air domestik Melaka.

"Saya percaya pengumuman insentif ini dapat melegakan dan membantu penerima ketika berdepan penularan COVID-19 ini," katanya.

-- BERNAMA