Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Pasar perlu ikut SOP KKM - KP Kesihatan

COVID-19: Pasar perlu ikut SOP KKM - KP Kesihatan
Prosedur Operasi Standard (SOP) Kementerian Kesihatan perlu diterapkan di semua pasar menjual barangan basah termasuk pasar tani, ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. - Gambar hiasan/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Prosedur Operasi Standard (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu diterapkan di semua pasar menjual barangan basah termasuk pasar tani, ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Jelas beliau, langkah itu bagi mengekang penularan COVID-19 dalam kalangan orang ramai.

"Pasar sebagai contohnya Pasar Tani, apa yang penting ialah jarak selamat, langkah pencegahan perlu dilakukan dan menerapkan aspek kebersihan sepanjang proses pelaksanaannya.

"Pengawalan orang ramai adalah penting, elak kesesakan ramai. Kita perlu kepada pelaksanaannya. Mereka perlu mengikut SOP KKM bagi mengekang kontak, mempunyai jarak yang baik, ada tempat basuh tangan, pengawalan seluruh tempat," katanya dalam satu sidang media di sini pada Selasa.

Justeru katanya, pembukaan premis jualan barangan keperluan berkenaan bergantung garis panduan ditetapkan KKM.

"Kami menasihatkan mereka apa perlu buat dan apa tidak sepatutnya buat. Jika mereka ikut SOP, mungkin kami akan beri mereka green light," ujar beliau.


Tag: Noor Hisham Abdullah, Dr Noor Hisham Abdullah, KKM, SOP, Kementerian Kesihatan, koronavirus, COVID19Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.