Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Pemantauan dan pengawasan di tiga kluster tamat

COVID-19: Pemantauan dan pengawasan di tiga kluster tamat
Dr Noor Hisham turut memaklumkan bilangan sampel yang telah diambil daripada kluster Sri Petaling ialah sebanyak 41,468 orang. - Gambar fail
PUTRAJAYA : Pemantauan dan pengawasan di tiga kluster COVID-19 ditamatkan pada hari ini. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, ia melibatkan Kluster Madrasah Ayer Merbau, Kluster Kampung Baru dan Kluster Malayan Mansion. 
"Laporan kluster COVID-19 yang telah tamat pemantauan dan pengawasan lebih daripada 28 hari sehingga 1 Jun 2020. Kluster pertama, Madrasah Ayer Merbau,di Jasin, Melaka melibatkan 41 kes dan tiada kes kematian.  Kluster Kampung Baru, melibatkan 24 kes dan 1 kematian.  Kluster Malayan Mansion melibatkan 13 kes dan tiada kematian," katanya dalam sidang media harian di sini pada Isnin. 

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham memaklumkan, bilangan sampel yang telah diambil daripada kluster Sri Petaling ialah sebanyak 41,468 orang.
Manakala, jumlah positif kes COVID-19 daripada kluster tersebut ialah sebanyak 3,373 kes bersamaan dengan 8.13 peratus.

Sementara itu, sebanyak 407 sekolah tahfiz dan madrasah telah melakukan saringan COVID-19.

"Setakat hari ini, 15,329 sampel telah diambil dan daripada jumlah itu, 696 positif COVID-19. Mereka yang positif dan bergejala adalah seramai 97 orang dan 599 tidak bergejala," tambahnya. 

Tag: Noor Hisham Abdullah, Dr Noor Hisham Abdullah, Media, sekolah, kesihatan, koronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.