Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Presma mohon kerajaan selaraskan waktu perniagaan restoran

COVID-19: Presma mohon kerajaan selaraskan waktu perniagaan restoran
Datuk Jawahar Ali berkata, waktu yang dilihat bersesuaian untuk beroperasi adalah daripada jam 6 pagi hingga 12 tengah malam. - Foto Facebook/JawaharAli
KUALA LUMPUR: Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) meminta supaya kerajaan menyelaraskan waktu operasi perniagaan restoran di seluruh negara di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Presidennya, Datuk Jawahar Ali berkata waktu yang dilihat bersesuaian untuk beroperasi adalah daripada jam 6 pagi hingga 12 tengah malam.

“Presma juga mengambil kira faktor kesihatan pelanggan dan risiko yang menanti jika terdedah kepada tempat terbuka yang dikhuatiri membawa kepada jangkitan COVID-19.

“Selain itu Presma juga prihatin kepada peniaga yang tentunya mengalami kerugian dalam tempoh PKP ini. Tapi kesejahteraan rakyat juga perlu diberikan keutamaan,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.
Justeru, beliau berharap Kerajaan akan mempertimbangkan cadangan tersebut untuk dikuatkuasakan serta merta.

Sehingga kini, terdapat beberapa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Kerajaan Negeri memutuskan untuk menghadkan waktu operasi perniagaan termasuk restoran dan gerai makan.
Di peringkat persekutuan, restoran dan gerai makan yang terletak dalam kategori bekalan makanan adalah antara sektor yang dikecualikan daripada perintah tersebut.


Tag: gerai makan, restoran, Perintah Kawalan Pergerakan, KPK, peniaga, kedai makan, tempoh operasi restoran, Jawahar AliKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.