announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Vaksin dijangka diperoleh dalam masa setahun

COVID-19: Vaksin dijangka diperoleh dalam masa setahun
Penyelidikan berkenaan vaksin masih lagi berjalan, kata Noor Hisham. - Bernama
PUTRAJAYA: Vaksin untuk COVID-19 dijangka berada di pasaran dalam masa setahun dan kajian ke atasnya masih lagi di fasa awal, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) masih lagi meneliti beberapa sebatian dan melakukan penyelidikan untuk membangunkan vaksin penyakit ini.

"Maka, ia mungkin mengambil masa kira-kira setahun atau setahun setengah sebelum kami memperoleh vaksin itu di pasaran.

Penyelidikan masih lagi berjalan dan diharap dengan melakukan penyelidikan, kami akan memperoleh vaksin secepat mungkin," katanya dalam sidang media harian media mengenai COVID -19, di sini pada Sabtu.

BACA: Malaysia catat empat lagi kematian, 150 kes baharu, 88 kes pulih

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menerima beberapa pesakit COVID-19 yang telah sembuh dan dibenarkan keluar wad, untuk menjadi sukarelawan bagi penyelidikan berkenaan plasma darah.

"Ada dua, tiga pesakit, yang telah sembuh, tampil ke depan untuk menyumbang kepada sains dan teknologi.

"Mereka mendermakan darah mereka untuk membantu KKM melaksanakan penyelidikan dan sains untuk melihat kepekatan antibodi (yang akan digunakan untuk merawat pesakit COVID-19)," katanya.

Beliau berkata KKM terlebih dahulu akan menyaring darah penderma (bekas pesakit) bagi memastikan ia bebas daripada jangkitan kuman lain seperti Hepatitis C dan sebagainya.

KKM juga akan sekali lagi melakukan test COVID-19 ke atas darah penderma bagi memastikan mereka benar-benar bebas daripada virus itu.

"Selepas itu, KKM akan mengambil darah mereka dan mengasingkan darah merah dan plasma. Plasma ini kemudiannya akan dihantar ke IMR (Institut Penyelidikan Perubatan) untuk dibuat kajian ke atas kepekatan antibodi.

"Prosedur ini akan diulang selepas dua minggu. Kalau antibodi tinggi, besar kemungkinan (KKM) akan guna plasma daripada pesakit (yang telah sembuh) untuk merawat pesakit lain," katanya.

-- BERNAMA


Tag: Dr Noor Hisham Abdullah, Kementerian Kesihatan, KKM, koronavirus, perubatan, kesihatan, vaksin, COVID-19, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHOKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.