Tutup

Dari mana datang duit nak beli aset? - Hishammuddin

Dari mana datang duit nak beli aset? - Hishammuddin
Dalam Belanjawan 2019, Kementerian Pertahanan memperolehi peruntukan sebanyak RM13.9 bilion, kurang daripada RM15.4 bilion yang diterima tahun lepas.
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengkritik Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berhubung rancangan menteri itu untuk menambah aset baharu bagi kementerian tersebut.

Hishammuddin, yang juga bekas menteri pertahanan, berkata tidak masuk akal kementerian itu mampu membeli aset seperti pesawat maritim jika peruntukan belanjawan telah dipotong sebanyak RM2 bilion.
"Kalau peruntukan dah dipotong RM2 bilion macam mana dia nak menyakinkan orang ramai bahawa aset yang nak dibeli itu cukup dengan belanjawan yang diberi," katanya kepada media di Lobi Parlimen pada Khamis.

Dalam Belanjawan 2019, Kementerian Pertahanan memperolehi peruntukan sebanyak RM13.9 bilion, kurang berbanding RM15.4 bilion yang diperolehi tahun lepas.
Tambah wakil rakyat UMNO itu, kementerian sepatutnya tahu bagaimana untuk mengimbangi belanjawan yang diperolehi dengan apa yang mampu dibeli.

"Apa yang dibentang dan diperuntukkan mesti ada keseimbangan. Kalau dia kata nak beli aset, duit itu akan datang daripada mana.

"Itu belum lagi nak selenggara aset," katanya, sambil menambah kenyataan menteri tersebut tidak realistik.

Tag: Ahli Parlimen Sembrong, Hishammuddin Hussein, Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu, aset baharu, pesawat maritim, Lobi ParlimenKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.