Tutup

DBP sambut baik penempatan sasterawan negara di universiti awam

DBP sambut baik penempatan sasterawan negara di universiti awam
DBP menyambut baik langkah proaktif penyepaduan sastera dan sains dengan menempatkan golongan sasterawan negara di universiti awam.
KUALA LUMPUR: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyambut baik langkah proaktif penyepaduan sastera dan sains oleh Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik dengan menempatkan golongan sasterawan negara di universiti awam seluruh Malaysia.

Pengerusi Lembaga Pengelola DBP Profesor Datuk Dr Mohamed Hatta Shaharom dalam kenyataannya hari ini berkata, pihaknya juga melihat perkara itu sebagai satu langkah terbaik untuk mengukuhkan gerakan merangka Dasar Sastera Kebangsaan supaya sastera tidak dipandang sepi dan dipinggirkan masyarakat.
"DBP menyambut baik usaha Kementerian Pendidikan menempatkan sasterawan negara di universiti awam seluruh negara kerana cakupan penguasaan ilmu dan pengalaman meluas mereka dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh warga menara gading," katanya.

-- BERNAMATag: Dewan Bahasa dan Pustaka, DBP, langkah proaktif, sastera, sains, Menteri Pendidikan, Maszlee Malik, sasterawan negara, universiti awam, Dr Mohamed Hatta ShaharomKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.