awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
Arab Saudi catat lebih 11.9 juta jemaah umrah pada bulan Jumada al-Akhirah
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Dr Mahani Zainal Abidin meninggal dunia

Astro Awani
Astro Awani
22/06/2013
09:22 MYT
Dr Mahani Zainal Abidin meninggal dunia
Pakar ekonomi, Datuk Dr Mahani Zainal Abidin dilaporkan meninggal dunia hari ini di Hospital Kuala Lumpur (HUKM) akibat penyakit kanser.
Dr Mahani, 59, disahkan meninggal dunia pada kira-kira 2 petang tadi dan menurut adiknya, Adnan, jenazah beliau akan dibawa balik ke rumah Allahyarham di Desa Sri Hartamas.
Adnan berkata jenazah kakaknya akan dibawa ke Masjid Saidina Umar Al-Khattab, Bukit Damansara untuk disembahyangkan dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Kiara selepas Maghrib.
Allahyarham meninggalkan suami, Hamidon Howell Miller dan seorang anak lelaki James Imran Miller.
Beliau yang juga merupakan Ketua Eksekutif Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) terlibat dalam penggubalan polisi semasa krisis ekonomi 1998.
Mahani, yang memiliki ijazah doktor falsafah (PhD) dalam ekonomi pembangunan dari University of London pada 1992, pernah bertugas sebagai profesor di Jabatan Ekonomi Kendalian, Universiti Malaya.
Pada 2001, beliau dilantik sebagai Ketua Pasukan Perunding Khas bagi Globalisasi, Majlis Tindakan Ekonomi Negara dan dari 2005 hingga 2007 adalah Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Institut Pengajian Tinggi Swasta, Kementerian Pengajian Tinggi.
Beliau adalah Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia, Pesuruhjaya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Timbalan Presiden Persatuan Ekonomi Malaysia dan anggota International Steering Committee for the Pacific Trade & Development (PAFTAD).
Topic Berkaitan
#HUKM
#kanser
#Mahani Zainal Abidin
#meninggal dunia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan