Dua wanita kes hubungan sejenis dihukum sebat depan khalayak

Dua wanita kes hubungan sejenis dihukum sebat depan khalayak
Salah seorang pesalah dibawa keluar dari kamar mahkamah Mahkamah Syariah Kuala Terengganu selepas menerima hukuman sebatan hari ini. - Foto Sinar Harian
KUALA TERENGGANU: Dua wanita yang didakwa atas kesalahan percubaan melakukan hubungan songsang dihukum sebat di hadapan lebih 150 orang ramai di dalam Dewan Bicara 2, di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu, pagi tadi.

Hukuman enam sebatan oleh dua tukang sebat wanita dari Penjara Kajang, Selangor bertauliah berjalan lancar bermula jam 10 dan berakhir 10.16 pagi tadi.

Pasangan berusia 32 dan 22 tahun itu lengkap berbaju kurung dan bertudung serba putih dan diarahkan duduk di bangku khas ketika hukuman berjalan.

Turut hadir, Hakim Syarie Mahkamah Tinggi Terengganu, Kamalruazmi Ismail, Hakim Kanan Syarie Mahkamah Tinggi Terengganu, Rosdi Harun dan Ketua Hakim Syarie Mahkamah Tinggi Terengganu, Wan Mohd Zakri Wan Mohd.

Sebelum ini, Sinar Harian, melaporkan Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu menjatuhkan hukuman denda RM3,300 dan enam sebatan terhadap sepasang lesbian kerana cuba melakukan hubungan sejenis ketika ditahan dalam sebuah kereta, di Dungun, pada April lalu.