Tutup

Gojek sesuai di Malaysia tapi perlu tekankan isu keselamatan

Gojek sesuai di Malaysia tapi perlu tekankan isu keselamatan
Soal keselamatan pengguna atau penumpang yang mendapatkan perkhidmatan membonceng motosikal perlu diberi penekanan. - Gambar hiasan
JAKARTA: Gojek, syarikat perkhidmatan rangkaian pengangkutan dan start up yang telah beroperasi di lima negara - Indonesia, Singapura, Vietnam, Thailand dan Filipina, juga dilihat sesuai beroperasi di Malaysia.

Namun Duta Besar Malaysia di Indonesia Zainal Abidin Bakar berkata ia perlu menekankan soal keselamatan pengguna atau penumpang yang mendapatkan perkhidmatan membonceng motosikal.
"Setelah bertugas (sebagai duta) di Indonesia, saya fikir Gojek sangat efektif dan boleh diaplikasikan di Malaysia. Malaysia juga menghadapi masalah yang sama (kesesakan lalu lintas).

"(Namun) masalah keselamatan menjadi perhatian di Malaysia dan beberapa hal berkaitan kemalangan dan insurans perlu ditangani pihak berkuasa," katanya kepada Bernama.
Zainal Abidin, 58, menerima watikah pelantikan sebagai Duta Besar Malaysia daripada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 21 Mac lepas.

Pada Selasa, pemandu Gojek mengancam untuk mengadakan demonstrasi di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, bagi membantah terhadap satu dakwaan penghinaan terhadap profesion itu oleh pengasas dan penasihat sebuah syarikat teksi Malaysia.

Menurut beberapa laporan media tempatan, yang memetik kenyataan Ketua Nasional Gabungan Aksi Roda Dua (Garda) Indonesia, Igun Wicaksono sebagai berkata mereka akan mengemukakan surat bantahan kepada Duta Besar Malaysia di Indonesia.

Menurut Igun, jika pihak terbabit tidak membuat permohonan maaf terbuka, mereka merancang untuk mengadakan demonstrasi dan mengepung Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta pada 3 Sept ini.

Gojek diasaskan oleh Nadiem Makarim, 35, yang juga kini Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kebanggaan Indonesia itu.

Ia bukan sekadar menyediakan perkhidmatan membonceng motosikal (GoRide) tetapi menawarkan pelbagai perkhidmatan lain seperti GoCar (pengangkutan kereta seperti GrabCar), GoFood (penghantaran makanan), GoBlueBird (perkhidmatan teksi), GoBills ( pembayaran bill semasa), GoMart (perkhidmatan pembelian barangan di supermarket), GoLaundry (perkhidmatan dobi), GoAuto (perkhidmatan membaiki kenderaan) dan banyak lagi.

Pada 2018, Gojek juga mencatatkan nilai transaksi kasar (GTV) lebih AS$9 bilion di semua negara operasinya, dan menjadikannya kumpulan teknologi pengguna terbesar di Asia Tenggara berdasarkan GTV.

Di Indonesia, bagi tiga bulan pertama 2019, aplikasi Gojek telah dimuat turun lebih daripada 142 juta kali, dengan lebih daripada dua juta rakan kongsi pemandu.

-- BERNAMA


Tag: gojek, motosikal, Duta Besar Malaysia di Indonesia, Zainal Abidin Bakar, pembonceng motosikal, kesesakan lalu lintas, malaysiaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.