Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Hanya 40 peratus syarikat dimiliki usahawan Melayu dan Bumiputera

Hanya 40 peratus syarikat dimiliki usahawan Melayu dan Bumiputera
Mohd Hatta berkata, penglibatan orang Melayu dan Bumiputera yang masih kurang dalam bidang keusahawanan antara lain disebabkan sikap terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Sebanyak 40 peratus daripada hampir satu juta syarikat yang didaftarkan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dimiliki oleh usahawan Melayu dan Bumiputera, Dewan Rakyat diberitahu, hari ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan, Senator Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli berkata, jumlah itu menunjukkan penglibatan orang Melayu dan Bumiputera masih kurang dalam bidang keusahawanan.

Beliau berkata, keadaan itu wujud antara lain disebabkan sikap terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan untuk menjadi usahawan.

"Kejayaan usahawan sebenarnya bergantung kepada daya usaha, kemahiran dan inisiatif mereka sendiri untuk merebut peluang dan ruang meskipun terdapat banyak bentuk sokongan daripada kerajaan," katanya semasa menjawab soalan Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) yang ingin tahu sebab orang Melayu dan Bumiputera kurang menjadi usahawan dan langkah meramaikan golongan itu pada sesi soal jawab lisan persidangan Dewan Rakyat hari ini.
Mohd Hatta berkata, kurang latihan dan kemahiran, kurang dorongan dan minat untuk meneroka peluang baharu selain masalah capaian kepada sumber kewangan turut menyumbang kepada kurangnya penglibatan orang Melayu dan Bumiputera dalam keusahawanan.

Pelbagai langkah dilaksanakan kerajaan bagi melahirkan lebih ramai usahawan orang Melayu dan Bumiputera seperti membudayakan keusahawanan melalui program 'outreach', bimbingan dan latihan serta mempromosi keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.
Selain itu, khidmat nasihat dan akses kepada bantuan pembiayaan turut disediakan melalui agensi seperti Tekun Nasional dan SME Bank di samping menggalakkan program pembangunan dan pengukuhan koperasi.

-- BERNAMA


Tag: usahawan, bumiputera, melayu, syarikat, perniagaan, ekonomi, persainganKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.