Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Harga RON95 dan diesel kekal, RON97 naik 11 sen

Harga RON95 dan diesel kekal, RON97 naik 11 sen
Harga runcit petrol RON95 dan diesel masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter.
KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol RON95 dan diesel masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter manakala harga RON97 pula RM2.49 seliter, naik 11 sen bagi tempoh 29 hingga 5 Julai.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan hari ini memaklumkan pengekalan harga runcit RON95 dan diesel itu adalah selaras dengan keputusan kerajaan bagi menstabilkan harga runcit petroleum selain mengurangkan kos sara hidup rakyat.
Menurutnya, berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum menggunakan Mekanisme Harga Automatik (APM), RON95 dan diesel bagi tempoh itu masing-masing sepatutnya dijual pada harga RM2.19 serta RM2.28 seliter.


"Namun harga runcit bagi kedua-dua produk dikekalkan pada paras RM2.08 (RON95) seliter dan RM2.18 (diesel) seliter," katanya.
Menurut kementerian itu, anggaran subsidi yang perlu ditanggung oleh kerajaan bagi RON95 dan diesel dalam tempoh yang sama berjumlah RM75.16 juta.

-- BERNAMA


Tag: harga runcit petrol, RON95, RON97, diesel, Kementerian Kewangan, produk petroleum, harga minyak, Mekanisme Harga AutomatikKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.