Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Hentikan amalan beri kurniaan pangkat, seragam tentera kepada ahli politik, selebriti

Hentikan amalan beri kurniaan pangkat, seragam tentera kepada ahli politik, selebriti
Tiada lagi amalan pemberian dan pengurniaan pangkat kehormat serta pemakaian seragam tentera kepada ahli politik termasuk golongan selebriti.
KUALA LUMPUR: Tiada lagi amalan pemberian dan pengurniaan pangkat kehormat serta pemakaian seragam tentera kepada ahli politik termasuk golongan selebriti.

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, ia dihentikan bagi menghormati jasa serta pengorbanan tentera yang bersusah payah berkhidmat dan mengelak pangkat serta gelaran itu direndahkan.

“Langkah itu mendapat sokongan Raja-Raja Melayu yang menjadi penaung kepada pelbagai cabang Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Mereka (Raja-raja Melayu) amat mengalu-alukan langkah itu kerana penganugerahan ini boleh disalahgunakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” katanya pada Jumaat.
Mohamad berkata demikian ketika ditemui pada sidang media di pejabatnya di Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur.

Katanya, jika hendak memakai pangkat dan sebagainya dalam kalangan orang awam, mereka perlu menjalani latihan ketenteraan seperti melalui pasukan Askar Wataniah dan bukan dianugerahkan melalui orang-orang politik.


Tag: Mohamad Sabu, Angkatan Tentera Malaysia, Media, kurniaan pangkat, seragam tentera, ahli politik, selebriti, menteri, kementerian PertahananKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.