Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Ingkar PKP: Pasar awam pertama di Pulau Pinang diarah tutup tiga hari

Ingkar PKP: Pasar awam pertama di Pulau Pinang  diarah tutup tiga hari
Kompleks Sri Aman diarah tutup oleh Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) selepas didapati premis berkenaan gagal mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan hari ini. - Foto BERNAMA
GEORGE TOWN: Pasar awam di Kompleks Sri Aman di Relau, Pulau Pinang menjadi pasar awam pertama ditutup selama tiga hari di negeri itu selepas pengunjung dan peniaga ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Keputusan penutupan pasar awam yang menempatkan 20 gerai jualan itu terpaksa diambil selepas amaran diberikan pihak Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) tidak diendahkan.
Pengerusi Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata mereka sepatutnya mematuhi beberapa langkah antaranya melakukan penjarakan sosial namun arahan itu tidak dipedulikan memaksa keputusan menutup pasar dilakukan sebagai pengajaran kepada semua pihak.

Menurutnya, kerajaan negeri tidak akan berkompromi dengan kesalahan tersebut kerana ia melibatkan keselamatan kesihatan awam
"Hari ini saya di sini utk pastikan pasar awam ini tutup kerana tidak patuhi langkah kita perkenalkan.

"Saya beri amaran pada semua pasar awam lain kalau tidk patuhi, kami akan ambil tindakan yang sama, jangan main-main, ini perkara kesihatan keselamatan awam, perkara mati hidup," katanya selepas melakukan tinjauan di Pasar berkenaan bersama Datuk Bandar MBPP dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP), Datuk Rozali Mohamud pada Ahad.

Sementara itu, Datuk Bandar MBPP, Datuk Yew Tung Seang berkata, pihaknya berharap agar pasar awam lain mengambil ikhtibar terhadap tindakan yang diambil ke atas Pasar Sri Aman tersebut.

Yew berkata, pihaknya juga akan menghentikan operasi gerai penjaja sayur tepi jalan di Jelutong pada Isnin berikutan kegagalan mematuhi arahan yang ditetapkan sepanjang PKP.


Selain itu katanya pasukan Skuad Khas COCID-19 sentiasa buat pemantauan di kawasan lain dan sekiranya mereka berdegil, tindakan akan diambil.


Tag: Seberang Perai, kerajaan, kesihatan, mati, keselamatan, operasi, peniaga, koronavirus, coronavirus, COVID-19, Pasar awam di Kompleks Sri Aman, Pasar diarah tutup, Georgetown, Pulau PinangKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.