awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Ratu cantik Malaysia angkat pendidikan kanak-kanak terpinggir
PBB gesa lebih banyak negara terima pesakit Gaza selepas sempadan Rafah dibuka semula
PM Anwar arah AKPS perhebat operasi banteras kegiatan e-waste haram
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Jangan ambil kesempatan atas isu 1MDB - Ketua Polis Negara

Astro Awani
Astro Awani
10/07/2015
15:50 MYT
Jangan ambil kesempatan atas isu 1MDB - Ketua Polis Negara
KHALID: Semua pihak termasuk ahli politik dan badan bukan kerajaan (NGO) diingatkan supaya tidak mengambil kesempatan terhadap isu 1MDB. -Gambar fail
Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba mengeruhkan keadaan dan mengambil kesempatan terhadap isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memberitahu sesiapa sahaja -- tidak kira individu, ahli politik atau badan bukan kerajaan -- diingatkan supaya tidak menambah kekusutan di dalam kemelut yang melanda.
“Saya rasa semua pun tahu saya dah arahkan satu siasatan dibuat terhadap satu komen oleh seorang ahli politik yang menggesa diadakan demonstrasi besar-besaran.
“Saya ingin bagi ingatan kepada semua ahli politik, individu, NGO, jangan cuba mengambil kesempatan dengan kemelut di negara kita sekarang.
Kami tidak akan membenarkan cubaan menangguk di air keruh, anjur demonstrasi, ancam ketenteraman awam, minta letak jawatan dan sebagainya. Kita takkan benarkan,” kata Khalid.
Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan program rondaan bersama PDRM-Angkatan Tentera Malaysia (ATM) fasa ketiga di Dataran Taming Sari, Melaka.
Tambah Khalid, beliau juga telah mengarahkan satu siasatan dijalankan terhadap seorang ahli politik berhubung komen untuk mengadakan satu demonstrasi besar-besaran berikutan isu tersebut.
Dalam pada itu, mengenai rondaan bersama PDRM-ATM, menurut Khalid fasa ketiga itu melibatkan tambahan sebanyak 30 lokasi lagi menjadikan jumlah keseluruhannya 100 kawasan.
Katanya, gabungan kedua-dua badan keselamatan itu mampu meningkatkan keyakinan orang ramai terhadap tahap keselamatan mereka.
Mengikut statistik, katanya, secara keseluruhan kadar jenayah dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini iaitu antara Januari sehingga Jun lalu menunjukkan penurunan sebanyak 14 peratus iaitu dari 65,336 kes tahun lalu kepada 56,175 tahun ini.
Antara yang merekodkan penurunan ketara adalah kes jenayah jalanan yang menurun sebanyak 27 peratus, kes ragut menurun sebanyak 19.1 peratus dan pecah rumah menurun sebanyak 10.4 peratus.
Topic Berkaitan
#1MDB
#ahli politik
#demonstrasi
#jenayah
#Khalid Abu Bakar
#polis
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan