Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Jangan cakap tentang kemakmuran bersama kalau tiada empati - Anwar

Jangan cakap tentang kemakmuran bersama kalau tiada empati - Anwar
Kegagalan menyemai empati akan mengakibatkan konsep berkenaan menjadi satu istilah yang tidak membawa makna. - Astro AWANI/ Shahir Omar
KUALA LUMPUR: Konsep kemakmuran bersama atau shared prosperity tidak akan dapat dicapai tanpa adanya perasaan empati dalam kalangan masyarakat.

Kegagalan menyemai empati akan mengakibatkan konsep berkenaan menjadi satu istilah yang tidak membawa makna.

"Perlu ada satu program khas yang dilakukan sendiri, bercakap dengan penduduk kampung dan miskin bandar, dan saya mahu lihat inisiatif ini daripada anda kerana ia akan memberi perubahan besar, jadikan anda lebih bijak, lebih terdedah dan masa depan lebih baik.

"Jika anda tiada rasa belas kasihan atau ambil berat, jangan cakap tentang bangsa, agama atau kemakmuran bersama.
"Ini cabaran untuk semua pemimpin di sini, dalam masa beberapa bulan akan datang, anda ada program yang jelas, anda turun padang. Semua ditugaskan pilih satu kampung dan pergilah berinteraksi dengan penduduknya," kata Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perubahan, kata Anwar, hanya akan berlaku apabila pihak bertanggungjawab melihat sesuatu isu secara kritikal.
"Saya mahu anda 'merasa' untuk mereka, kerana jika kita mahu Malaysia berdaya saing dan mengubah naratif daripada sikap perkauman dan keagamaan, kita perlu laksanakan ini untuk wujudkan satu generasi baharu yang mampu berempati dengan orang lain," ujarnya.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pembukaan Youth Economic Forum di ibu negara, pada Sabtu.

Forum sehari itu bertemakan Ripples: Youth In The Driver's Seat dan dianjurkan oleh Perdana Fellowship untuk kali keempat.


Tag: Anwar Ibrahim, PKR, belia, empati, Malaysia, Youth Economic ForumKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.