Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Jangan percaya dengan air jampi

Jangan percaya dengan air jampi
KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihatkan tidak mudah percaya dengan air jampi didakwa boleh menyembuhkan penyakit yang dijual secara berleluasa di pasaran.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir, produk berkenaan Mungkin tidak berdaftar dengan kementerian kesihatan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Dengan itu, beliau menasihati orang ramai supaya tidak terlalu taksub dengan air jampi kerana produk berkenaan belum terbukti keberkesanannya.

“Dalam hal begini,  saya mengharapkan JAKIM bersama-sama dengan jabatan dan majlis agama islam memantau dan juga mengambil kira kewujudan kelahiran akta yang dilahirkan di parlimen yang lepas untuk supaya mendaftarkan pengamal-pengamal perubatan termasuk yang alternatif yang bukan Islam dan juga termasuk yang Islam supaya pengguna ataupun masyarakat rakyat umum tak ditipu” katanya kepada pemberita
Jamil menambah cara promosi serta label air jampi yang dijual seolah-olah memberi gambaran produk itu mampu menyembuhkan pelbagai penyakit.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis hari keluarga jualan produk usahawan tani dan barang bekalan ladang kawasan Mada Sungai Limau di Yan.