Tutup

Jangan tumpu kepada ibadah saja, paling penting ajar nilai hidup Islam - Tun Mahathir

Jangan tumpu kepada ibadah saja, paling penting ajar nilai hidup Islam - Tun Mahathir
Kita perlu ajar nilai Islam sebenar, kata Dr Mahathir. -Foto narasi.tv
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu pembelajaran agama Islam menumpukan kepada ajaran Islam sebenar.

Katanya, pembelajaran agama telah diterapkan sejak peringkat awal lagi cuma perkara yang ditekankan tertumpu kepada menunaikan ibadah wajib.

"Kita dapati guru-guru agama ini tidak tertumpu kepada ajaran agama yang Sunnah.

"Mereka hanya menentukan berkenaan dengan menunaikan ibadah wajib (fardu ain) seperti solat, puasa zakat, ibadah haji.
"Tetapi tentang cara hidup orang Islam mereka tidak ajarkan," katanya dalam wawancara  bertajuk "Mahathir Bicara Ulama dan Jokowi : Catatan Najwa" bersama personaliti media Indonesia Najwa Shihab yang diterbitkan di www.narasi.tv

Jelas beliau, memburukkan keadaan, ramai guru agama yang mewujudkan doa, tulisan dan kepercayaan yang bertentangan dengan Al Quran.
"Jadi kita nak kembalikan (pembelajaran Islam sebenar) bukan singkirkan agama, tidak.

"Kita nak tumpukan kepada ajaran agama yang sebenarnya dan apa yang sebenarnya datang daripada Al Quran," jelasnya lagi.Tag: Narasi TV, Mahathir Mohamad, pembelajaran agama Islam, ajaran Islam, fardu ain, Mahathir Bicara Ulama dan Jokowi Catatan Najwa, Najwa ShihabKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.