Tutup

JBPM tetap usaha cari peserta larian Gopeng Ultra Trail yang hilang

JBPM tetap usaha cari peserta larian Gopeng Ultra Trail yang hilang
Sepanjang misi mencari peserta larian tersebut, hanya botol air yang ditemui sebagai petunjuk. - Sumber foto FizSaid
BESUT: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akan meneruskan operasi mencari dan penyelamat peserta larian yang hilang ketika menyertai acara larian lasak, Gopeng Ultra Trail (GUT), di kawasan Gua Tempurung, Perak.

Ketua Pengarahnya, Datuk Mohammad Hamdan Wahid berkata pencarian itu akan dilaksanakan dalam skala yang kecil.

Jelasnya pihaknya akan berusaha mencari mangsa dengan menggunakan kaedah dan kemahiran yang dimiliki pasukan itu.

“Kita tetap teruskan (pencarian) walaupun ada antara multi agensi dah berhenti (mencari). Cuma adakalanya pada masa tertentu, (kawasan itu) tak boleh masuk, dilarang,” ujar Mohammad Hamdan.
Beliau juga tidak menolak kemungkinan wujudnya unsur-unsur mistik.

Sabtu lalu, Mohammad Ashraf Hassan, 29, dipercayai hilang ketika mengambil bahagian di dalam Gopeng Ultra Trail sejauh 25km yang bermula dan berakhir di Gua Tempurung.
Kehilangannya masih menjadi misteri meskipun hanya botol air digunakannya ditemui, namun pasukan sar masih belum menemui petunjuk lain untuk menjejaki mangsa.

BACA: Operasi mencari pelari hilang belum ada petunjuk baharu

BACA: Gopeng Ultra Trail: 170 sertai pencarian Mohammad Ashraf


Tag: peserta larian hilang, gopeng ultra trail, JBPM, SAR, mencari dan menyelamat, anggota bomba, mohammad hamdan wahid, mohammad ashraf hassanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.