Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kaji harga siling rumah sesuai bagi pembeli asing - Zuraida

Kaji harga siling rumah sesuai bagi pembeli asing - Zuraida
Zuraida minta kerajaan negeri mengkaji harga siling yang sesuai bagi pembelian rumah oleh pembeli asing di negeri masing-masing. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) meminta kerajaan negeri mengkaji harga siling yang sesuai bagi pembelian rumah oleh pembeli asing di negeri masing-masing.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, pengumuman penurunan had harga RM600,000 dalam Belanjawan 2020 hanya sebagai panduan dan menegaskan perkara itu akan dilaksanakan selama setahun bermula tahun depan.

"Ia dicadangkan Kementerian Kewangan memandangkan lambakan rumah tidak terjual.

"Jadi saya minta kerajaan negeri untuk nilaikan harga siling yang sesuai kerana mereka mempunyai kuasa dan sudah tentu harga siling setiap negeri berbeza...seperti Johor dengan Perak tidak sama. Mereka ada harga siling sendiri," katanya.
Zuraida berkata demikian dalam sidang media selepas majlis pelancaran Be Green anjuran Petronas Chemicals Group Berhad di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Dusun Tua, Hulu Langat, hari ini.

Turut hadir Pengarah Urusan Petronas Chemicals Group Berhad, Datuk Sazali Hamzah.
BACA: Belanjawan 2020: Orang luar boleh beli rumah dengan hanya RM600,000

Program itu diadakan bertujuan memupuk kesedaran komuniti setempat mengenai kepentingan kitar semula dan penjagaan kebersihan Sungai Langat supaya dapat diperlihara sebagai tempat rekreasi bagi pengunjung.

Pada Selasa lepas, Pengarah Pejabat Belanjawan Negara Kementerian Kewangan, Johan Mahmood Merican memaklumkan langkah itu dilaksanakan bagi mengurangkan stok hartanah yang tidak terjual khususnya unit komersial bernilai tinggi seperti kondominium.

Semasa membentangkan Belanjawan 2020, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kerajaan akan menurunkan had harga hartanah bangunan tinggi di kawasan bandar untuk pemilikan asing daripada RM1 juta kepada RM600,000.

Dalam pada itu Zuraida juga menyambut baik cadangan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke pada Jumaat supaya projek pembangunan berorientasikan transit (TOD) diberi kelonggaran mengurangkan bilangan petak letak kereta kerana ia mampu mengurangkan kos unit kediaman selain menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam.

"Apabila rumah dibina berdekatan pengangkutan awam tidak perlu lagi kita bagi kemudahan parkir, ini akan membantu anak-anak muda di bandar mengurangkan kos sara hidup mereka," katanya. - BERNAMA


Tag: harga rumah, pembeli asing, harga siling, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Belanjawan 2020, senangkanyangsusahKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.