announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kajian peringkat nasional keluarkan cubaan bunuh diri dari Kanun Keseksaan - JPM

Kajian peringkat nasional keluarkan cubaan bunuh diri dari Kanun Keseksaan - JPM
Ada pendapat yang mengatakan, orang yang mengalami kemurungan atau sakit mental tidak seharusnya dianggap sebagai penjenayah. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Kerajaan kini masih menjalankan kajian serta rundingan peringkat nasional bersama beberapa pihak berkepentingan dalam usaha untuk mengeluarkan jenayah cubaan bunuh diri dari Kanun Keseksaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata proses tersebut mengambil masa yang panjang terutama dalam memastikan mereka yang mengalami masalah kesihatan mental mendapatkan rawatan yang sewajarnya dan bukan dihukum.

“Pada keseluruhannya, Kerajaan telah pun menyediakan kertas kajian untuk diedarkan kepada pihak berkepentingan bagi mendapatkan ulasan dan pandangan bagi menggubal satu strategi komprehensif nasional.

“Jadi strategi komprehensif nasional ini amat diperlukan kerana kita akan dapatkan pandangan daripada sektor kesihatan, pendidikan, media, kebajikan sosial, keagamaan, pengangkutan dan pertanian seperti yang dilaksanakan Badan Kesihatan Sedunia (WHO),” katanya pada waktu pertanyaan-pertanyaan menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan daripada Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching) yang bertanyakan berkenaan tempoh masa untuk kerajaan memuktamadkan usaha mengeluarkan jenayah cubaan bunuh diri dari Kanun Keseksaan.Sebelum ini, Naib Pengerusi Kanan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata antara peruntukan yang perlu dikaji ialah Seksyen 309 kanun berkenaan.

Seksyen itu menyatakan barang siapa mencuba melakukan kesalahan membunuh diri dan melakukan apa-apa perbuatan pada melakukan kesalahan itu, hendaklah dihukum penjara selama tempoh yang boleh sampai setahun atau didenda, atau kedua-duanya.

Lee yang juga ahli Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental berkata, mereka yang cuba membunuh diri mesti diberikan rawatan psikiatri dan pemulihan.

Ini kerana, menganggap orang yang mengalami kemurungan atau sakit mental sebagai penjenayah adalah tidak berperikemanusiaan, tidak terfikir oleh akal dan tidak boleh diterima, katanya.