Tutup

Kebakaran dan letupan di kawasan tempatkan 270 tong bahan kimia

Kebakaran dan letupan di kawasan tempatkan 270 tong bahan kimia
Pemeriksaan mendapati letupan melibatkan longgokan 270 tong bahan kimia yang ditinggalkan di kawasan lapang berkenaan. - Foto Astro AWANI
KUALA SELANGOR: Satu kebakaran dan letupan dipercayai membabitkan beberapa tong bahan kimia berlaku di Jalan Kapar, Batu 16, Kampung Tambak Jawa, Kuala Selangor pagi tadi.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia Selangor, Hafisham Mohd, berkata pusat gerakan operasi selangor menerima panggilan mengenai kebakaran itu pada jam 3.29 pagi.

Dua pasukan bomba dari balai Kuala Selangor dan Kapar dengan kekuatan 15 anggota kemudiannya dikerahkan ke lokasi kejadian.

Pemeriksaan mendapati letupan melibatkan longgokan 270 tong bahan kimia yang ditinggalkan di kawasan lapang berkenaan.
Pihak bomba berjaya memadam sepenuhnya kebakaran pada jam 5.58 pagi dan kejadian itu tidak membabitkan sebarang kecederaan.

Pemeriksaan mendapati letupan melibatkan longgokan 270 tong bahan kimia yang ditinggalkan di kawasan lapang berkenaan. - Foto Astro AWANI
Kawasan itu terletak jauh dari kawasan penempatan, namun pihaknya dimaklumkan seorang penduduk mengadu loya serta muntah dan sudah dirujuk ke hospital.

“Sekarang ini pihak kami sedang melakukan kerja overhaul bagi menentukan supaya tidak ada berlakunya sebarang kebarangkalian untuk letupan itu berlaku. Pemadaman kebakaran dilakukan pelbagai agensi dengan dibantu oleh pihak SMART Selangor seramai lapan anggota dan Balai Bomba Kapar 8 termasuk saya dan pegawai kanan.

“Ada anggota yang telah dibawa ke pusat kesihatan berdekatan. Setelah membuat pemeriksaan anggota terbabit dalam keadaan stabil, jarak perumahan dalam lingkungan 200, 300 meter,” katanya.

Sementara itu, Unit Pengurusan Bencana Selangor akan membina parit sementara di sekitar kawasan kebakaran bahan kimia yang berlaku awal pagi tadi .

Ketua Unit Pengurusan Bencana Selangor, Ahmad Fairuz Mohd Yusof, berkata pihaknya juga menunggu penilaian oleh Unit Kualiti Alam Sekitar sebelum melupuskan sisa bahan kimia itu.


Tag: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Malaysia, Kuala Selangor, operasi, Hafisham Mohd, kebakaran, Kebakaran Jalan KaparKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.