Tutup

Kelantan masih bebas kes influenza setakat ini

Kelantan masih bebas kes influenza setakat ini
Jabatan Kesihatan negeri memandang serius penularan kes influenza dan memantau perkembangan dari semasa ke semasa di Kelantan. - Gambar hiasan/Bernama.
PASIR MAS: Sungguhpun belum ada kes influenza dilaporkan di Kelantan setakat ini, namun pihak Jabatan Kesihatan negeri akan sentiasa melakukan pemantauan dalam kalangan penduduk sebagai langkah berjaga-jaga.

Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Zaini Hussin berkata langkah pencegahan bagi mengelak penularan wabak adalah penting termasuk mengadakan ujian saringan di pintu masuk sempadan antarabangsa seperti di Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (ICQS) di Rantau Panjang, Bukit Bunga dan Pengkalan Kubur yang bersempadan dengan Thailand.
"Pihak jabatan juga akan memperkukuhkan saringan pesakit di Klinik Kesihatan dan Jabatan Kecemasan bagi memastikan kes-kes yang disyaki akan dirujuk dengan mematuhi langkah-langkah pencegahan dan kawalan infleksi," katanya kepada pemberita selepas meninjau proses saringan kesihatan di ICQS Rantau Panjang di sini, pada Rabu.

Dr Zaini berkata, pihaknya memandang serius penularan kes influenza dan memantau perkembangan dari semasa ke semasa.
-- BERNAMA


Tag: influenza, kelantan, jabatan kesihatan, penduduk, kesihatan, pengarah kesihatan negeri, zaini hussin, sempadanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.