awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Keluarga Anwar hantar permohonan pengampunan Diraja

T K Letchumy Tamboo
T K Letchumy Tamboo
24/02/2015
09:41 MYT
Keluarga Anwar hantar permohonan pengampunan Diraja
Keluarga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memohon pengampunan Diraja bagi kesabitan kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.
Keluarga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini telah menghantar permohonan pengampunan Diraja atas kesabitan kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.
Perkara ini disahkan kepada Astro AWANI oleh Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil.
Fahmi berkata isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dan anaknya, Nurul Nuha Anwar, telah menghantar permohonan itu ke Istana Negara dan seorang lagi anaknya, Nurul Izzah Anwar, telah menghantar satu surat rasmi untuk memaklumkan permohonan pengampunan Diraja itu, ke Parlimen.
“Ini kerana speaker Dewan harus diberitahu mengenai permohonan pengampunan Diraja supaya beliau tidak mengumumkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh.
“Namun demikian, PKR tidak tahu menahu mengenai perkara ini. Keputusan untuk memohon pengampunan Diraja dibuat oleh keluarga Anwar,” katanya kepada Astro AWANI.
Sementara itu, Bernama, yang mengungkap kata-kata Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata permohonan itu telah diserahkan kepada pihak istana di Istana Negara pada kira-kira pukul 3.30 petang ini, di bawah peraturan 113, Peraturan Penjara 2000.
Bernama turut melaporkan bahawa pihak Istana Negara telah mengesahkan menerima permohonan itu petang ini.
Sebelum ini, laporan media telah mengatakan bahawa Anwar tidak akan membuat permohonan Diraja.
Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli semalam telah berkata Anwar tidak mengeluarkan arahan kepada peguamnya untuk memohon pengampunan diraja kerana tetap dengan pendirian “tidak bersalah”.
Topic Berkaitan
#Anwar Ibrahim
#memohon pengampunan Diraja
#Nurul Izzah
#Nurul Nuha
#Saiful Bukhari
#Wan Azizah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan