Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kerajaan setuju perkenal pakej rangsangan ekonomi tangani impak koronavirus

Kerajaan setuju perkenal pakej rangsangan ekonomi tangani impak koronavirus
Kerajaan sedang merangka satu pakej rangsangan ekonomi untuk menangani impak ekonomi akibat kesan wabak novel koronavirus.
KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang merangka satu pakej rangsangan ekonomi untuk menangani impak ekonomi akibat kesan wabak novel koronavirus. 

Dalam satu kenyataan, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi memaklumkan perkara berkenaan dipersetujui pada mesyuarat kedua Majlis Tindakan Ekonomi atau Economic Action Council (EAC) bagi tahun 2020 di Putrajaya pada Selasa.

Mesyuarat itu dipengerusikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Antara aspek yang akan diberi tumpuan adalah membantu industri menangani isu aliran tunai operasi perniagaan dan memperkenal inisiatif bagi menggalakkan perbelanjaan domestik dan pelancongan dalam negara bagi menjana pertumbuhan menerusi permintaan domestik yang lebih tinggi," jelas kenyataan itu.
Kementerian Kewangan juga sedang mengadakan perbincangan dengan kementerian, agensi dan pihak industri serta syarikat-syarikat perkhidmatan yang terlibat untuk mendapatkan input dalam perancangan pakej rangsangan ekonomi tersebut.

Pengumuman mengenai pakej rangsangan ini akan dibuat dalam masa terdekat.


Tag: Putrajaya, ekonomi, kerajaan, pelancongan, operasi, Kementerian Kewangan, coronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.